reklam
reklam
17 Aralık 2025
İstanbul
Açık
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
42,7310 %0.06
50,1067 %-0.2
5.933,13 % 0,40
Ara
RVpress Gündem Kars'tan Gurbetteki Hemşerilere Kaz Gönderimi Başlıyor

Kars'tan Gurbetteki Hemşerilere Kaz Gönderimi Başlıyor

Okunma Süresi: 2 dk

Kars'ın Arpaçay ilçesinde, gurbette yaşayan Karslıların yoğun talebi doğrultusunda kaz yetiştiriciliği yapan Çetin Cengiz, 900 kazı keserek kurutma işlemine tabi tuttu. Kesim işlemi sonrası açık havada 10 gün boyunca kurutulacak olan bu kazlar, özellikle İstanbul'daki Karslılara ulaştırılacak.

Kesim ve Kurutma Süreci

Kars, Türkiye'nin önde gelen kaz yetiştirme merkezlerinden biri olarak dikkat çekiyor. Yaz boyunca beslenen kazların kesim işlemi, Arpaçay ilçesindeki Doğruyol köyünde devam ediyor. Çetin Cengiz, bu sezon gurbetteki hemşehrilerine yönelik talebi karşılamak amacıyla 900 kazın kesimini gerçekleştirdi. Kesim sonrası kazlar, temizlenip tuzlandıktan sonra kurutma işlemi için iplerle asıldı. Kurutma süreci, açık havada 10 gün boyunca devam edecek ve bu sürecin ardından kazlar, başta İstanbul olmak üzere gurbetteki Karslılara gönderilecek.

Kars Kazının Farklılığı

Çetin Cengiz, Kars kazının özelliklerini vurgulayarak, bu tür kazların diğer yörelerde yetiştirilen kazlardan belirgin bir farkı olduğunu belirtti. Kars kazlarının, arpa ve buğday ile beslenmesi sayesinde etlerinin farklı bir lezzet kazanması dikkat çekiyor. Diğer kazların etinin beyaz ve tatsız olduğunu ifade eden Cengiz, Kars kazlarının etinin siyahlaşmasının bu özel beslenme şeklinin bir sonucu olduğunu belirtti. Kesimden sonra kazların tuzlanarak bir hafta baskı altında tutulduğunu ve ardından 10 gün boyunca gündüz güneş, gece ise ayaz altında kurutulduğunu açıkladı. Bu süreç, kaz etinin lezzetini artırarak, gurbetteki Karslılar için özel bir tat sunuyor.

Gurbetteki Karslılara Ulaşım

Çetin Cengiz, bu sezon 600 kazı kesip kurutma işlemi yapmadan gurbetteki Kars derneklerine teslim ettiklerini ifade etti. Şu anda kurutma işlemi yapılan 900 kazın ise aralık ayı sonuna doğru gideceği yerler için hazırlanacağını belirtti. Kars'ın en önemli markalarından biri olan kaz, hem yerel hem de gurbetteki topluluklar için önemli bir gıda kaynağı olarak öne çıkıyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *