10 Eylül 2025
İstanbul
Az bulutlu
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
41,2964 %0,28
48,3168 %0,48
4.812,66 % 0,04
Ara
RVpress Ekonomi Adana'da Yeni Mısır Çeşidi 'Kale' Tanıtıldı

Adana'da Yeni Mısır Çeşidi 'Kale' Tanıtıldı

Okunma Süresi: 3 dk

Adana'da tarım sektörü için önemli bir gelişme yaşandı. Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü işbirliğiyle geliştirilen "Kale" mısır çeşidinin yaygınlaştırılması amacıyla düzenlenen tarla günü etkinliği, yerli hibrit mısır tohumlarının önemini vurguladı. Etkinlikte, bu yeni mısır çeşidinin potansiyeli ve tarımsal üretim üzerindeki etkileri ele alındı.

Yeni Mısır Çeşidinin Özellikleri

Etkinlikte konuşan Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü İbrahim Cerit, mısırın gıda, endüstri ve enerji alanlarında geniş bir kullanım alanına sahip olduğunu belirterek, mısırın Türkiye'deki üretim sıralamasında buğday ve arpadan sonra üçüncü sırada yer aldığını ifade etti. Cerit, "Kale" çeşidinin yerli hibrit mısır tohumları arasında önemli bir yere sahip olduğunu ve hem tane hem de silaj veriminin yüksek olduğunu vurguladı. Ayrıca, yerli ve milli hibrit mısır tohumlarının çoğalmasının üretim maliyetlerini düşürebilecek bir faktör olduğuna dikkat çekti.

Mısır Üretiminin Geleceği

Cerit, yeni çeşidin üretim hakkının özel sektöre devredildiğini ve şu anda ağırlıklı olarak Türk cumhuriyetlerine pazarladıklarını ifade etti. Mısırın su tüketimi hakkında da bilgi veren Cerit, "Mısır, suyu, gübreyi ve toprağı en iyi şekilde değerlendiren bir bitkidir. Verimliliği artırmak için sulama yöntemlerinin iyileştirilmesi gerektiğine" dikkat çekti. Uygun sulama teknikleri kullanıldığında hem verimliliğin artacağı hem de su tasarrufu sağlanacağı vurgulandı.

Adana’nın Tarımsal Önemi

Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç de etkinlikte yer aldı. Bilgiç, bölgede pamuk üretiminin yerini mısırın aldığını belirtti. "Adana, mısır merkezi konumundadır. Güneydoğuda üretilen mısırın büyük bir kısmı Çukurova, Adana’da pazarlanmaktadır. Burada 4 nişasta fabrikası bulunmakta ve Türkiye'deki mısırın en çok işlendiği yer burasıdır" diye ekledi. Bilgiç, 2026-2028 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program'ın tarımla ilgili kısmının kendilerine umut verdiğini sözlerine ekledi.

Üretim Verileri ve Destekler

Adana Tarım ve Orman Müdürü Atilla Bayazıt, geçen yıl 800 bin dekarda ekilen mısırdan 917 bin ton ürün elde edildiğini ve bu yıl ekim alanının 855 bin dekara çıktığını, rekolte beklentisinin ise 1 milyon 135 bin ton olduğunu belirtti. Ayrıca, yerli tohumları kullanan üreticilere Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilen desteğin süreceğini bildirdi. Bayazıt, tarım uygulamalarında dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında üreticileri bilgilendirerek, hasat sonrası anız yakılmaması gerektiğini vurguladı.

Etkinlik sonunda katılımcılar, geliştirilen tohum ile ilgili bilgiler aldı ve deneme ekimi yapılan arazide incelemelerde bulundu. Programa Adana Vali Yardımcısı Abdullah Şahin, Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü Müdürü Mehmet Yılmaz ve çok sayıda üretici katıldı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *